zapraszam na warsztaty Gotowania pod tytułem
Remedium Układu Trawiennego – Ajurwedyjski Styl Gotowania
Zgodnie z filozofią Ajurwedy właściwa dieta i zwyczaje żywieniowe są źródłem zarówno fizycznego, jak i mentalnego zdrowia. Ponadto doskonałe trawienie i przyswajanie pokarmów korzystnie wpływają na urodę.
Dobra przemiana materii – ogień trawienny, nazywany w Ajurwedzie Agni, jest wynikiem mądrego doboru i odpowiedniego przygotowania pożywienia, a także uważnego jedzenia. Cały proces trawienia, przy pomocy enzymów trawiennych i niezliczonych procesów chemicznych, jest możliwy właśnie dzięki Agni – to on sprawia, że wszystkie niezbędne substancje odżywcze trafiają do wszystkich komórek w odpowiedniej postaci. Dosza zaś kontroluje jego siłę: jeśli dominuje kapha to proces trawienia jest powolny, pitta powoduje bardzo intensywne trawienie, przewaga vaty sprawia natomiast, że proces trawienia jest niestabilny i wrażliwy.
Kuchnia ajurwedyjska charakteryzuje się:
– wykorzystaniem produktów pełnoziarnistych i zawierających duże ilości błonnika, które dostarczają niezbędną energię i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;
– niską zawartością tłuszczu, co pomaga zachować czystą krew i zapobiega zatykaniu żył, tętnic oraz różnych organów;
– małą ilością cukru, białka zwierzęcego i soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i spowalnia krążenie.
Miejsce: Kraina Szeptów
Jest na styku Gór Złotych i Bialskich niewielka kraina gdzie każda pora roku rozbrzmiewa szeptem. Tu czas prawie się zatrzymał. Nie przecieka przez palce w pogoni za tym za nieuniknione i wciąż odległe. W miejscu gdzie czas płynie leniwie, rozciągając każdą chwilę przyjemności w nieskończoność, gdzie marzenia plączą się z rzeczywistością, a życie zdaje się być bajką. W takim miejscu, wśród zieleni lasów, szumu drzew i górskiego
potoku, w starym ponad 100-letnim budynku, w którym kiedyś znajdowała się szkoła, czeka na Państwa „Kraina Szeptów”.
Kraina Szeptów
Nowy Gierałtów 3
57-550 Nowy Gierałtów
www.krainaszeptow.pl
Program:
Piątek 22.06.2018
15.00 – Przyjazd
17.00 – Spotkanie organizacyjne
17.30 – 19.00 wykład na temat Prakurti i dosza: Vata, Pitta Kapha
19.30 – Kolacja
21.00 – Pranayama i medytacja
Sobota 23.06.2018
7.30 – 8.30 Poranna joga i Pranayama
9.00 – wspólne przyrządzanie śniadania
11.00 – 12.00 Wykład na temat: „system trawienny i rola Agni i amy”
12.00 – 15.00 nauka gotowania według zasad Ajurwedyjskich wraz z degustacją
17.00 – 18.00 wykład na temat: „zdrowie i choroby według Ajurwedy”
18.30 – wspólne gotowanie kolacji
Niedziela 24.06.2018
7.30 – 8.30 Poranna joga i pranayama
9.00 – wspólne przyrządzanie śniadania
11.00 – 12.00 Wykład na temat: „przypraw jako domowa apteczka”
12.00 – 13.30 nauka gotowania według zasad Ajurwedyjskich wraz z degustacją
Cena wyjazdu: 690zł/os.
*Cena dla osoby towarzyszącej bez udziału w warsztatach- 400zł
REZERWACJA:
Rezerwacje można dokonać wpłacając 400 zł zaliczki do 10.06.2017 na konto po uprzednim zapisaniu się na listę uczestników mailem: pmittal1915@gmail.com. Zaliczka nie podlega zwrotowi. Reszta kwoty płatna gotówką na miejscu pierwszego dnia wyjazdu.
Nazwa odbiorcy: Piyush Mittal
Nr konta: 29 1050 1490 1000 0092 0560 4805
Tytułem: termin, tytuł warsztatu, imię i nazwisko
Cena zawiera:
• Noclegi w pokoju 2/3 – osobowym
• Pełne wyżywienie
• Zajęcia jogi i ayurvedy
• Bezpłatny parking
Prowadzący:

Ritu Mittal – Dyplomowana terapeutka Ayurvedy oraz technik usług kosmetycznych. Prowadzi własny salon Ayurvedyjski od 5 lat w Kamieńcu Wrocławskim. Praktykująca jogę, prowadzi zajęcia z jogi oraz kursy i szkolenia Ayurvedyjskie . zorganizowała i przeprowadziła warsztaty z jogi, ajurwedy, gotowania aujwedyjskiego i indyjskiego.

Piyush Mittal – Jest uczniem jogguru Chandra Mohan Bhandari, od którego uzyskał – i bezustannie otrzymuje – olbrzymią wiedzę na temat medytacji, uzdrawiającego oddechu (pranajamy) oraz uważności (mindfulness). Na warszawskiej Politechnice ukończył Informatykę i Zarządzanie. Doświadczenie w przekazywaniu głębi indyjskiej sztuki dbania o ciało, umysł i ducha zdobył, z jednej strony, jako dyrektor i prezes Hotelu Pałac Sulisław (pięciogwiazdkowego obiektu na Opolszczyźnie) oraz Instytutu zajmującego się jogą i ajurwedą, działającego przy Hotelu Pałac Sulisław, a z drugiej strony, jako organizator czterech międzynarodowych konferencji jogi i ajurwedy w latach 2013-2017. zorganizował i przeprowadził ponad 30 warsztatów i wraz doktorami ajurwedy Dhananji Nanayakkar i Kushanem Pathiraną kursów „konsultanta na ajurwedę”. Na studiach podyplomowych pt. Holistyczne Zarządzanie Kapitałem Ludzkim, prowadzi zajęcia z mindfulnessu.





